F-Group
A menedzser szemével
 
Fókusz - Mesélnek az F-Group-sztárok
 
Fotógaléria
 
Facebook
 
Facebook
 
Kérdezz-felelek

Interjú: Pintér Ádám

Fókuszba került. Pintér Ádámot augusztus végén szerződtette a spanyol élvonalban szereplő Real Zaragoza, új csapatában a Priméra División harmadik fordulójában, a Racing Santander otthonában debütált, a napokban pedig Egervári Sándor szövetségi kapitány hívta meg a San Marino és Finnország ellen készülő válogatott keretbe.

Spanyolul faggassalak?

Egyelőre maradjunk a magyarnál, bár nincs mese, mihamarább meg kell tanulnom a nyelvet, az ugyanis már ezalatt a néhány hét alatt kiderült: mind a civil életben, mind pedig a futballpályán csak a spanyollal lehet érvényesülni. Hiába beszélek angolul, a helyiek büszke emberek, nem igazán hajlandóak idegen nyelven megszólalni, ezért nekem kell alkalmazkodnom. Az első napokban, amikor még a barátnőm nem volt itt velem, és rákényszerültem, hogy megszólaljak, gyorsan rám ragadt néhány szó, elsajátítottam egy-két kifejezést. Ám amióta kiutazott, inkább az ő segítségére támaszkodom. Egy évig Madridban élt, így tökéletesen beszél spanyolul. Ez persze megkönnyíti a beilleszkedésünket, a lakáskeresés sem ment volna nélküle.

Be is költözetek már?

Igen, de még minden kezdetleges állapotban van, az internetet a minap kötötték be, és tévét is csak most vettünk. Amúgy a net segítségével, már hetekkel ezelőtt feltérképeztük a lehetőségeket, majd a klub intézője segédkezett, hogy rábukkanjunk a megfelelő lakásra. Többet is megnéztünk, vicces, volt köztük olyan is, amelyiknek a belmagassága nem volt nagyobb egy méter nyolcvan centinél, így csak lehajtott fejjel tudtam végigsétálni a szobákon. De idővel sikerült megtalálni a számunkra ideális helyet. Zaragoza külső részén fekszik, mégis közel a stadion, az edzőközpont és a városcentrum is mindössze néhány perc kocsival.

Milyen a közlekedés?

Jobb, mint amire számítottam, nem kell órákkal előbb elindulni, hogy időben odaérjek valahova. Ami érdekes: a kis utcákban nincs szembeforgalom, majd mind egyirányú, az ellenkező irányba pedig a következő utca visz.

Hogy tetszik a város?

Tetszik, két arca is van: szép, régies épületekkel teli óváros, és modernebb régiók is találhatóak Zaragozában. De még nem vállalkoznék az idegenvezető szerepére, nem volt még idő, hogy jól megismerjem.

Milyenek a zaragozai emberek?

Na, ez az, ami azonnal látható volt: barátságosak, segítőkészek, udvariasak. Teljesen lenyűgöz a helyi életforma. A szurkolók már engem is megismernek az utcán, odaköszönnek – mégsem zaklatják a futballistákat. Tudják, minek mikor jön el az ideje, és minek hol van a helye. Az edzések előtt és után várnak bennünket, ott mindenki megáll beszélgetni a drukkerekkel, aláírásokat is adunk, viszont elfogadják, hogy az utcán nem illik zavarni a játékosokat.

A csapattársak is hasonlóan kedvesek?

Igen, azt már most tapasztalom, hogy remek közösségbe csöppentem. Nagyon együtt van a társaság, mindenki vérbeli profi, a csapat érdekét tartja a legfontosabbnak. Ugyanakkor ilyen fanatizmust, mint amivel itt találkoztam, eddig még nem láttam: a vereség után röpködnek a palackok az öltözőben, mindenkit szétvet a düh. Ez a mentalitás jellemző az edzéseken is. A pályán nincs barátság, olyan keményen odalépnek egymásnak, mintha tétmeccsen lennének. Nekem persze ez új, hiszen mi az MTK-ban különösen figyeltünk egymásra, nehogy valaki megsérüljön, itt azonban nincs pardon. A múltkor Edmílson meg is kérdezte tőlem: „mi van haver, nem akarsz bekerülni a csapatba?” Mondta, ha kezdő szeretnék lenni, üssek-vágjak a tréningen. Egyébként a brazil sztár a legszimpatikusabb, rendre bíztat, próbál mindenben segíteni.

Milyennek látod a spanyol futballt?

A televízión keresztül nem is érzékelni, mennyire gyors a játék. Nincs idő gondolkodni. Valamelyik edzésen, egymás közötti játéknál a kapus kigurította nekem a labdát. Úgy tűnt, senki nincs körülöttem, gondoltam, átveszem, felnézek, de ekkor már oda is csaptak. Egy másik alkalommal pedig a levegőben lévő labdára ugrottam fel, de nem elég nagy elánnal, így a nálam húsz centivel alacsonyabb társam lefejelt. Szégyelltem is magam, de azonnal megtanultam: minden szituációra kínosan ügyelnem kell a jövőben, és minden pillanatban a maximumot adom.

Mit szóltak a klubnál a válogatott meghívódhoz?

Többen kérdezték, hogy a felnőtt válogatottba kaptam-e meghívót. Amikor tájékoztattam őket, hogy igen, elismerően gratuláltak. Szerintem ez mindenképpen hasznos a megítélésemnél.

Kiderült már, hogy milyen poszton számol veled az edző?

Amikor a bemutató sajtótájékoztatóm volt, és tolmács segített a kérdéseknél, az edzőnk – aki kizárólag spanyolul beszél – megkérdezte: mi a posztom. Elmondtam, elvileg belső védő vagyok, csak azért szeretek talán jobban a középpályán futballozni, mert akkor többet lehetek játékban, s hátvédként sok esetben úgy érzem, tehetetlen vagyok, az pedig bosszant, ha nem tudok a csapat segítségére lenni. A kérdésre visszatérve: nem tudom. A klub honlapján először a középpályások közé tettek, most viszont már védőnek jelöltek. A debütálásomkor ugyebár Edmílson helyett szűrőként küldött pályára a tréner.

Azt tudod, hogy Egervári Sándor hol számít rád?

Beszéltem a szövetségi kapitánnyal, aki elmondta, hogy védekező középpályásként hívott meg.

Mit vársz az Eb-selejtezőkről?

San Marinót hazai pályán meg kell verni, Finnország csapatáról viszont kevés információm van, nem tudom, milyen játékerőt képvisel, de győzelmi szándékkal kell kiutaznunk. Izgatottan várom az összetartást, hiszen hatalmas élmény lesz olyan remek futballisták között készülni, mint Gera Zoltán, vagy éppen Juhász Roland – aki a példaképem. És hát természetesen reménykedem abban, hogy valamelyik meccsen bemutatkozhatok a nagyválogatottban.

 

 

Archívum

 

Lázok János

Fókuszba került. Noha a nyáron egymás után kapta az ajánlatokat, Lázok János kivárt, s végül az átigazolási időszak után igazolt külföldre – egyéves szerződést kötött a Duisburg csapatával. A válogatott támadó reméli, a német Bundesliga II csak az első európai állomás karrierjében, és egy sikeres idény után komolyabb kihívás vár rá. tovább

Laczkó Zsolt

Fókuszba került. Amikor Laczkó Zsolt Olaszországba igazolt, aligha gondolta, hogy miközben ő a beilleszkedés időszakát éli, új csapatát, a Sampdoriát a kiesés veszélye fenyegeti majd a szezon harájában. A magyar válogatott védő rendre ott ül a Samp kispadján, de csereként és kezdőként is pályára lépett már a Serie A-ban... tovább

Feczesin Róbert

Fókuszba került. Feczesin Róbert egy már-már reménytelen helyzetben lévő Ascoliba került kölcsönbe a télen, ám a magyar légiós játéka új lendületet hozott a csapatnak: a csatár pontokat érő gólokkal, gólpasszokkal járult hozzá a Serie B-s együttes kiesés ellen folytatott harcához – kirobbanó formája már Bresciában is téma... tovább

Pintér Ádám

Pintér Ádámot augusztus végén szerződtette a spanyol élvonalban szereplő Real Zaragoza, új csapatában a Priméra División harmadik fordulójában, a Racing Santander otthonában debütált, a napokban pedig Egervári Sándor szövetségi kapitány hívta meg a San Marino és Finnország ellen készülő válogatott keretbe... tovább

Gyepes Gábor

Gyepes Gábor alappillére a feljutást megcélzó Cardiff City védelmének, és megbízható teljesítményének köszönhetően – rövid szünet után – visszakerült a válogatott keretébe. Bár az októberi Eb-selejtezőkön nem lépett pályára, Egervári Sándor számol a futballistával, akinek játéka mellett jótékony gesztusa is dicséretes: támogatja azt a rendezvényt, amelynek bevétele Dzurják József utókezelését segíti... tovább

 
Gyermekkor Alapítvány
 
Nemzeti Sprot
 
Magyar Labdarúgó Szövetség
 
FourFourTwo magazin
 
NB1
© 2019 F-Group Kft      EN English    HU Magyar